Természet: Aranyló ősz! (kép)

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Aranyló ősz!

A "ginfa" .Egyik ismerősöm szerint a borókabogyó.

Látta 185 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve

Boróka, a gin íze

A boróka hosszú és sikerekben gazdag múltra tekint vissza, de minden nagyszerűségét felülírja, hogy a világ egyik legkedveltebb italának kölcsönözte az ízét.

Boróka-történelem

A borókabogyóból sajtolt olajat már a görög, a római és az arab világ is előszeretettel használta. Egyiptomban a mumifikáláshoz szükséges kencék közé tartozott, valamint kozmetikumokhoz és parfümöhöz is felhasználták. A görögök hittek benne, hogy az ő szerfelett szeretett sportjukhoz is nagy támogatást ad a boróka, úgy gondolták, hogy a fizikai erőnlét javításában szerepet játszanak ezek a kicsiny bogyók. A rómaiak a gyakran elérhetetlen és igencsak drága borsot helyettesítették a borókabogyóval.

Középkorban borókacsokrokat aggattak az ajtófélfákra, hogy távol tartsák a boszorkányokat, a 17. században pedig már – borókából és más tűlevelűekből – kenőcs is elérhető volt, balsamum hungaricum néven, amit egészen a 18. század végéig alkalmaztak bőrbetegségek kezelésére. Az ún. olejkárok, felvidéki tótok, akik magyar doktorok néven járták Európát a kenőcseikkel, innen is ered a hungaricum kitétel. A munkásságuknak az vetett véget, hogy mérgeket – például arzént és belladonnát – is árusítottak.

Különleges íze mellett rengeteg jó élettani hatása is van Különleges íze mellett rengeteg jó élettani hatása is van
A Bibliában is több helyen szerepel a boróka, többek között a Zsoltárok és a Királyok könyvében. A reneszánsz művészetben a szüzesség szimbólumaként jelent meg a boróka, olyannyira, hogy Leonardo Ginevra de Benci-ről festett képén a fiatal feleség erényeit hangsúlyozandó és a hölgy nevéből fakadó játéknak köszönhetően egy hatalmas cserje is szerepel.

Nem csak a középkori járványok idején tulajdonítottak nagy jelentőséget a borókának, még az 1918-as nagy spanyolnátha járvány idején is levendulával és borókakivonattal fertőtlenítették a kórtermek levegőjét, mivel a boróka kifejezetten hatékony a levegőben terjedő fertőzés megfékezésében.

Az okkult tanok hívői is kedvelik a borókát, gyakorta használják a borókaágat füstöléshez. Skóciában hagyomány, hogy újév napján a házban és a kapcsolódó gazdasági épületekben borókaágyat füstölnek, így tisztítva meg az új esztendőre az otthonukat.

Csintalan gin

A mai gin ősét, a jenevert valamikor 1650 körül találta ki egy francia származású orvos Franciscus Sylvius, aki egy gabonapárlattal társítva kívánt méregtelenítő tinktúrát készíteni, a boróka jótékony hatásaira építve.

Az angol katonák is nagyon kedvelték ezt az italt, „holland bátorságnak” hívták és ebből merítettek erőt egy-egy csata előtt. Az angolok azonban nem csak a háborúban itták a kezdetleges gint, hanem békeidőben is. Így aztán a szigetországban és gyarmatain a 18. századra igen kedvelt itallá vált a borókával ízesített párlat. A ginhez fűződik az első tömeges alkoholizmus is a történelem folyamán, amin csak a magasabb adók és a gyengébb gin tudott segíteni az 1750-es évek Angliájában.

Boróka a konyhánkban

Óvatosan fűszerezzünk vele, mert elég intenzív és különleges az íze Óvatosan fűszerezzünk vele, mert elég intenzív és különleges az íze
Fenyőfára és ginre emlékeztető édeskés kesernyés ízzel, gyantára és oldószerre emlékeztető illattal rendelkezik. Óvatosan kell vele bánni, meglehetősen erős íze van. A borókabogyót szétnyomkodva vagy egy kicsit összetörve jobban érvényesül az aromája. Légmentesen néhány hónapig tárolható.

A francia, a dél-európai, a német és a skandináv konyhák használják előszeretettel. Fontos alapanyaga a németek savanyú káposztájának. Jól illik az erősebb ízű húsokhoz, gyakran használják bárányhoz, sertéshez és vadhúshoz. A húsok fűszerezésén túl a pácolásukkor is érdemes borókával bolondítani a páclevet. Almával és őszibarackkal is jól harmonizál. Mártásokhoz és marinírozáshoz is használják és ízesíthetők vele különböző főzelékek is. Nagyon jól lehet vele húsokat füstölni. Bogyóból lekvárt is készítenek, ami az epe- és veseműködést segíti elő.

Fűszerkeverékben a boróka jól muzsikál a kakukkfűvel, zsályával, oregánóval, majorannával, babérlevéllel, szegfűborssal és a fokhagymával.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu