Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A nagy hidegben fokozottan figyelnünk kell immunrendszerünk erősítésére, ebben segíthet a helyes étrend.
Ha szervezetünket nem terheljük meg zsíros ételekkel, amelyek megemésztése több energiát igényel, akkor a hőtermelésre tud koncentrálni. Ha nagy tápértékű, melegítő hatású ételeket eszünk, nagyobb az esélyünk arra, hogy megfázás és pluszkilók nélkül vészeljük át a fagyos napokat.
Több C-vitamint!
Télen nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk, mely karbantartja a keringést, és erősíti az ellenálló képességet. Hiányában vérellátási zavarok léphetnek fel, emiatt könnyebben kezdünk fázni. Ha kevés C-vitamint fogyasztunk, csökken egyes immunsejtek aktivitása, így könnyebben betegszünk meg. C-vitaminban gazdagok például a citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút), a kivi, a zöldpaprika, a fejes saláta, a káposztafélék. Fogyasszuk őket frissen és nyersen, mert fagyasztás, főzés, sütés közben veszítenek vitamintartalmukból.
Fogyókúra stop!
Az éhes ember sokkal fázékonyabb, mivel a szervezetnek energiára van szüksége a hőtermeléshez. Hideg időben tehát nem érdemes magunkat fogyókúrával vagy szigorú diétákkal sanyargatni.
Nem zsíros!
Tévhit, hogy télen a nehezebb ételekre van szüksége a szervezetnek. Azoknak, akik egész nap fizikai munkát végeznek kint, a hidegben, valóban több kalóriára van szükségük ahhoz, hogy felfűtsék a szervezetüket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pluszenergiát zsíros, a szükségesnél nagyobb mennyiségű ételekből kellene elfogyasztani. Nagy tápértékű, nagyobb energiatartalmú ételeket készíthetünk káposztából (például: burgonyás káposztasaláta, töltött káposzta, rakott káposzta), de ilyen a rakott burgonya, a lencsefőzelék/leves, a babfőzelék/leves. Az irodai dolgozóknak is szükségük van energiára, de nem túlzott mennyiségű pluszkalóriákra, mert csak hízás lesz a végeredmény. Aki pedig síeléskor zsírban gazdag, kiadós menüt választ a pálya menti hüttékben, mindennap alkoholt (például forralt bort) iszik, sőt este jól bevacsorázik, ne csodálkozzon, hogy pár kiló súlyfelesleggel tér vissza az aktív pihenésből. Nem mozog ugyanis annyit, hogy ezt a tetemes többletkalóriát el is égesse.
Fűtsünk be gabonával!
Válasszuk a nagy energiatartalmú és egyben magas tápértékű ételeket! Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék (kenyerek, rizs, kuszkusz, bulgur, köles, quinoa), a burgonya, a hüvelyesek, a sovány húsfélék, a halak, a növényi olajok, az olajos magvak stb.
Hadd csípjen!
A csípős fűszerektől ugyanúgy kimelegszünk, mint a pálinkától. Ezért használjuk bátrabban a fűszereket: a chili, a Cayenne-i bors, a fokhagyma vagy a fahéj kellemesen fűtenek és még az immunrendszert is erősítik.
Kerüljük az alkoholt!
Tévhit, hogy az alkohol alaposan felmelegít. Valójában a tömény alkoholos italok egy-két perc melegségérzet után növelik a hőleadást, elősegítik a kihűlést. Napi egy pohár jó minőségű vörösbor megengedett, de ne forralt bor legyen, hiszen az tele van cukorral, ráadásul hajlamosak vagyunk üdítőként kezelni, és nem megállni egy pohárkánál.
webbeteg.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!