Természet: SÜSSÜNK, FŐZZÜNK A SZABADBAN (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

SÜSSÜNK, FŐZZÜNK A SZABADBAN

Ezt a témát Rádiné Zsuzsa indította 12 éve

Itt írhattok arról, ki milyen tapasztalattal rendelkezik a szabadban sütésről, főzésről.....

Ide várjuk azokat a recepteket is, amikkel téli időszakban meglepitek a családot, kedves barátaitokat egy egy összejövetelen, egy finom tál étel, egy finom sütemény....

Hozzászólások eddig: 10

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

ZAKUSZKA bográcsban

Ha jó az idő, jobban meg lehet főzni bográcsban a zakuszkát, mert közben puffog és kiszökik a lábasból, meg az íze is finomabb fatüzeléssel.

Hozzávalók: 2 kg gogos vagyis paradicsompaprika, 2 kg piros kápia paprika, 1 kg zöldpaprika, 1 kg hagyma, 1 liter zsenge bivalypaszuly, 6 kg lesütött, megpucolt vineta, 3/4 liter olaj, 1 liter házilag készített paradicsomlé, 9 kiskanál só, bors, babérlevél, majoránna, oregánó és bazsalikom.

Elkészítés: A hagymát és a paprikákat megtisztítjuk és ledaráljuk. A paszulyt megfőzzük, leszűrjük, szintén ledaráljuk. A sült vinetát mixerrel apróra keverjük.
Az olajat bográcsban felhevítjük, a hagymát benne üvegesre dinszteljük lassú tüzön. Hozzaadjuk a paprikaőrleményt, a paradicsomlevet és a fűszereket. Közben kevergetjük és 3 órát főzzük lassú tüzön. Hozzaadjuk a zsenge főtt paszulyt és a vinetát. Még egy órát főzzük, puffogtatjuk.
Az üvegeket kimossuk. A kész zakuszkát üvegekbe töltjük, mindenik üveg tetejére késhegynyi szalicilt teszünk és lezárjuk csavaros tetővel. Vizben letakarva az üvegeket kidunsztoljuk. Így télire is el lehet tenni, már, ha addig meg nem esszük.

66637_6e64f55d4fe6_s

zakuszka bográcsban.jpg

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve

TISZAI HALÉSZLÉ 1. (SZEGED)

Fél kg apróhal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg édes-nemes paprika, 2 dkg só, 1 cseresznyepaprika, 3 dl száraz fehérbor.

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát.
A hagymát apróra vágom.
Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm.
A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát.
Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát.
Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét, illetve a bort és még öt percig forralom.

63451_6bf4625ccbdf_s

TISZAI HALÁSZLÉ.jpg

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

POKOLSZIGETI BABGULYÁS

Elkészítési idő: több, mint 90 perc

Hozzávalók:

1 db nyers sertéscsülök
40 dkg fejtett bab
10 dkg füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zellergumó
4-5 gerezd fokhagyma
5 szem közepes nagyságú burgonya
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
2-3 evőkanál zsír

bors
pirospaprika
őrölt kömény
majoránna
csipetke

Elkészítés:

A csülköt kicsontozom, felkockázom. A hagymát, a szalonnát és a kicsumázott paprikát apróra felkockázom, a sárga- és a fehérrépát felkarikázom, a paradicsomot nyolcfelé vágom, a zellert felszeletelem, a fokhagymát összezúzom, a petrezselyemzöldet ledarálom.

A bográcsban a zsíron kiolvasztom a szalonnát, világosra pirítom rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadom a nyolc rét vágott paradicsomot, a zöldpaprikát és a kicsontozott, kockákra vágott húst. 5 percig párolom, hozzáadom az őrölt köményt és a majoránnát, a fokhagyma felét, meghintem a pirospaprikával, sózom, borsozom.

Kevés vízzel, lassú tűzön - gyakran megforgatva a bográcsot - párolom, majd amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadom a fejtett babot, a megtisztított, karikákra vágott zöldséget, a meghámozott, felszeletelt zellert. Én egy hegyes csípős paprikát is belekarikázok ilyenkor. Felöntöm vízzel, beleteszem a csülök csontját, 10 percnyi forralás után mehet hozzá a meghámozott, kockákra vágott burgonya, és a többi fokhagyma. Készre, azaz, teljesen puhára főzöm.

Tálalás előtt kiveszem belőle a csontot, a levesbe belefőzöm a csipetkét, 5 percig még forralom. Frissen, forrón tálalom, tejfölt és ropogós friss kenyeret kínálok hozzá. Ne maradjon le az asztalról Erős Pista barátunk sem!

Megjegyzés:

Az igazi babgulyás bográcsban, nyílt tűzön készül, de a tűzhelyen főtt is kitűnő.

Gyerünk ki a szabadba, süssünk, főzzünk szabad tűzön! Jó étvágyat hozzá

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Májjal töltött karaj
Hozzávalók: 1 kg karaj, 3 db csirkemáj, 10 dkg gomba, só, bors, ételízesítő

Elkészítés: A karajt kicsontozzuk, a közepét átlyukasztjuk. A csirkemájat forró zsírban átforgatjuk, a gombát megpároljuk és fűszerezzük. Ezt a keveréket belenyomkodjuk a karaj közepébe. Fóliában puhára pároljuk, majd kibontva pirosra sütjük. Ujjnyi szeletekre vágva tálaljuk.

58529_859b9372d150_s

májjal tötlött karaj.jpg

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Ehhez a pánkó recepthez csak annyit fűznék hozzá,hogy én krumplisan csinálom,ha ilyen kolbászos,túrósat csinálok.Egyébként hasonló módon járok el.Minden csak gondolomra megy .Már régóta nem mérem a hozzávalókat.Liszt,só,élesztő,tojás,áttört,főtt krumpli,egy kis olaj bele.Utána dagasztás és sütés kelesztés után.Jó ital korcsolya.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

PÁNKÓ RÉKA RECEPTJE

Azt nem tudom ki a Réka, de nagyon ügyesen elmondja a műveleteket, szerintem aki soha nem csinált, az is meg tudja követve az utasítását.

"Annyian kérték, hogy nem szabadulok meg a pánkó recept leírásától. De csalódnotok kell, tudniillik a pánkónak NINCSEN receptje!

Azért megpróbálom leírni.

Fél kiló lisztből lehet egy 8 tagú családnak. Most, hogy oviba is kellett vinni, hát fél kg lisztet nyomtam oda, de szerintem még abból is sok lett.

Szóval: friss élesztőt ajánlok hozzá. Az élesztőn általában írja, hogy mennyi liszthez, szóval kiszámítod, hogy mennyi élesztő kell bele.
Egy csészécske langyos tejbe beteszed az élesztőt s egy kiskanál cukrot és meleg helyre teszed. (Télen úgy szoktam, hogy meggyújtok egy karikát az a gázon, nem teszem rá, Isten ments, hanem a szomszéd karikára teszem a csészét.)

Azt ott kell tartani min. 20 percet.

Utána:
lisztet egy tálba. Liszt közepére beletölteni az élesztős tejet. Aztán beleütni egy tojást. (Amikor 2 kg lisztből csináltam, akkor 2 tojást tettem bele, fél kg liszthez egyet... szóval semmi pánik.)
Egy csipetnyi sót.
Cukrot nem kell sokat, rájöttem, régebben többet tettem, de amióta pcos-re fény derült, azóta csak esetleg még egy kiskanállal s kész (egy van már a tejben).

Egy csöpp olajat is oda zuttyantani.
Akkor lehet kezdeni összegyúrni, majd dagasztani.
Ha nem tudod, hogy kell dagasztani, akkor gyúrjad míg összeáll a tészta (leválik a kezedről!) s utána még vagy 10 percet. A lényeg az lenne, hogy a tésztát minél több helyről és minél többször érje levegő. (Vannak ehhez spéci "műveletek", "mozdulatok", de ha ezt nem tudod, akkor csak gyúrjad, ne törődj vele. Nehéz elrontani.)

Aki sütött már kenyeret: kenyértésztánál keményebb legyen a végén.

Ja, ha túl kemény, akkor pöttyins bele langyos tejet vagy olajat.

Ha túl lágy, akkor lisztet, de jobb ha óvatos vagy s nem jutsz oda, hogy lisztet kelljen még beletenni. De ha mégis kell, mondom: nem tragédia.

Akkor letakarod egy tiszta konyharuhával és legalább egy órát keleszted, de lehet másfelet is, sőt, több idő múlva sem lesz kutya baja). Szerintem az 1 óra az a legminimálisabb.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Aztán nekifogsz szépen átgyúrod a tésztát, ha kissé ragadós, akkor lisztet szórsz az asztalra (vagy lapítóra) és azon gyúrod, hogy pár szemet még szedjen fel.
Akkor szépen kinyújtod, (lisztet alája, h ne ragadjon le) ha nincsen tésztanyújtód, akkor egy tiszta sörösüveggel. (Nem röhögni, ezt intrikben s különféle albérletekben rögtönöztük, csuda jól működik!)

Jó vékonyra kell nyújtani (nem mértem hány ml, de mondjuk 3 v 5 lehet).
Pohárral kivágni.
A karikákat ne rakd egymásra mert ha nem sütöd rögtön s még kel a tészta akkor összeragadnak.

Akkor olajat forrósítasz egy... nagy vaslábosban (Mamukának volt egy nagy vaslábosa, abban lett jó a pánkó!)... vagy nagy teflonos serpenyőben (most ez az aktuális nálunk).
Legyen legalább 1 - 1,5 centi magas az olaj az edény alján. Amikor forró az olaj, akkor dobálod bele a kivágott "karikákat". Ajánlom, hogy egyszerre csak egyet, hogy ha nem jól működik, akkor csak egy romoljon el.

Úgy kell kinéznie, hogy ahogy forró olajat ért, RÖGTÖN felpúposodjon.

Itt kell bűvészkedni, gyorsan kell vele dolgozni, mert gyorsan sülnek, gyorsan kell fordítgatni és kiszedni.
Kiszedni egy szalvétával kibélelt tálba ajánlatos, olajat még elszívandó...

Amikor egyedül vagyok, akkor csak kiszaggatás után sütöm. Ha van segítség, akkor egyik szaggatja, másik süti.

A "szalagos" pánkó úgy lesz, hogy megsül fele, de annyira felpúposodik, hogy fele sem ér az olajba, így fele sem pirosodik meg. Amikor megfordítom, akkor a másik fele sem ér az olajba. Tehát kinézet: alul pirosra sült, felül pirosra sült, közepét olaj nem érte, ezért ott fehér.

A végén meghinted porcukorral (kis szitából vagy szűrőből, hogy szép legyen!), de pcos-ok esetén ez a lépés kimaradhat. :)

No, sajnos fotók nem készültek, de ha még sütök, akkor úgy választok időpontot, hogy Tibi itthon legyen s fotóriportot készítünk belőle. :)

Úgy tűnhet, hogy ez egy össze vissza hasznavehetetlen leírás, de elrontani nemigen lehet, szóval tessék csak kipróbálni. :)

Jó étvágyat hozzá.
Bejegyezte:RÉKA

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

DISZNÓTOROS KÁPOSZTA


A toros káposzta egy, klasszikusan a dinszóTorhoz kötődő étel, mint neve is mutatja. Egyszerű, laktató mégis kissé ünnepi

Hozzávalók (ez nagyban függ attól, hogy mekkora a tor, hány emberre kell főzni).

1,5-2 kg savanyú káposzta (saját, házi készítésű)
1-1,5 kg kicsit zsírosabb hús (lapocka, comb, dagadó, ami éppen „kiesik” a hentes kezéből.)

A káposztát kevés olajon megpároljuk ( van aki vízben áztatja előtte, ne legyen annyira savanyú), a húst felvágjuk pörköltkockányi darabokra, kevés zsiradékot és vizet alátéve kis lángon hosszan pároljuk, majd saját zsírjára pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Amikor megpuhult, összekeverjük a megpárolt savanyú káposztával és összemelegítjük.

Az étel különleges ízét (nem egy komplikált étel, ugye?) a friss hús adja, hiszen alig 2 órával a vágás után már a fazékban a hús.
Azért is szeretik tor alkalmával készíteni, mert az ételt hosszabb időre is magára lehet hagyni, nem kell 5 percenként ránézni.

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Na,és ne feledkezzünk meg,ha szabadban sütünk,főzünk a biztonságos tűzrakásról és oltásról.Ne adjunk munkát a tűzoltóknak!!

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Családi, baráti körben, akár otthon, akár kirándulás közben, a szabadban végzett sütés-főzés már önmagában is jó program.

A szabadban készülő ételeknél az első és egyik legfontosabb lépés a helyes tűzrakás. Erre csak a keményfa alkalmas, kerüljük a fenyő és más, kormozó, gyantás vagy éppen átható illattal égő anyagokat. Soha ne használjunk a ház körüli bontásból megmaradt festékkel, páccal, lakkal kezelt faanyagot se. A nálunk honos fák közül főzéshez az akác a legalkalmasabb, ami szépen, egyenletesen ég, füstje nem torzítja, a bográcsunkba szálló pernyéje sem rontja el az étel ízét.
A bogrács lehet zománcos vagy rozsdamentes lemezből, öntöttvasból, acélból, vörösrézből, de cserép, sőt porcelán is használható. Szintén fontos, hogy állványból is a megfelelő típust használjuk. A követelmény az erősség, illetve a stabilitás, valamint az, hogy az állvány lehetőséget adjon a bogrács helyzetének egyszerű és gyors megváltoztatására.
Grillezésnél a parázs elkészítését legalább egy órával a tervezett sütögetés előtt érdemes elkezdeni. A szükséges parázs mennyisége és a fölé helyezett rács távolsága mindig a készítendő étel mennyiségétől és milyenségétől függ.

Süssünk a szabadban :Fűszeres hátszín

Hozzávalók: 4 szelet marhahátszín, grill fűszerkeverék, 3 evőkanál mustár, olaj, 1 kg hagyma, ˝ kg burgonya

Elkészítés

A hússzeleteket a sütés előtt egy nappal bepácoljuk. A hússzeletek mindkét oldalát fűszerezzük be, majd kenjük be mustárral, olajjal, majd fedjük le, és tegyük a hűtőbe. Sütés előtt csepegtessük le a fölösleges zsiradékot, és forró grillrostra téve süssük körülbelül 12 percig.
A parázsban süssünk hagymát és burgonyát. Tálaljunk uborkasalátát.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu