Természet: Erdei virágos kert (kép)

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Erdei virágos kert

A Fekete-rez Marosfőnél

A Fekete-rez (románul Muntele Negru) a Gyergyói-havasok egyik hegye Marosfőtől északra. Déli oldalából, 1350 m magasan ered a Meszes patak, amely a Maros forráspataka. A Maros másik forrásának az országút mellett táblával megjelölt forrást tartják.

Látta 178 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve

GÁZA LEÍRÁSA AZ ESZTENÁKON FOLYÓ ÉLETRŐL ERDÉLYBEN.
Köszönjük szépen neked, s szívesen olvassunk máskor is a múlt és a jelen szokásairól, élet helyzetekről !

Válasz

Both Mária üzente 11 éve

Géza nagyon élethűen irta le a kaszás házakban folyó életet.Én még hozzátenném,azt,amit nagyon szeretek.Kiülni a hegyoldalba egy esztena közelébe estefelé,amikor terelik be az állatokat.A pásztorok kiabálása, a tehenek kolompja,kutya ugatás,a juhok bégetése, és enyhe fenyő illatúf üstöt hoz feléd a szél.Lassan sötétedik.A madarak is álmosan és egyre halkabban csicseregnek.Ez egy csodálatos dolog!Ilyen másfelé nincs!

Válasz

kedves julian geza üzente 11 éve

Igazság az,hogy ezeket a pityókás ételeket kinn a tanyán készitették,mert talán ott finomabb volt és a hozzávalók nem romlandó élelmiszerek.A felsorolt ételféleségek mind ugyanazok.Készitésük egyszerü,hamar megy.Hozzávalók:4-6darab pityóka,egy kisebb fehérhagyma,só,turó,száraz kenyér kockák.A felkockázott pityókát és az ép hagymát oda teszem főni 2 -3 l. sós vizben ,ami pillanatok alatt megfő.Egy külön edénybe leszüröm a levét,a pityókát összetöröm törővel.Ráteszek 2-3 evőkanál turót és kikavarom.A leöntött lébe apró száraz kenyérkockákat teszek,igy megvan a leves is. Kenyeret helyetesithetem turóval.Úgyis fogyasztható,hogy a megtört pityókára rátöltök a leszürt léből.Miért használják a székelyek a száraz kenyeret?Tudjuk hogy Székelyföld nem volt buzatermő vidék.A nehezen beszerzett kenyeret annyira megbecsülték,hogy a maradékot nem dobták ki, hanem felkozkázták.Ami a turót illeti az üzletből vásárolt nem az igazi.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve

Géza "mesélj" nekünk, napról napra hozhatod a kis elbeszéléseket a hegyi emberek életéről, szokásairól, szívesen olvassuk !
Bizony a XXI. században "mű" életet élünk nagyon sokan. Bekényszerültünk a városokba, sokan emeletes lakóházakba, negyedekbe, a víz a villany vezetékes, fűtés távfűtés, s az élelmiszert a boltokban, jobb eseteben a piacon vesszük........

de sajnos a falvakban is hasonló a helyzet, a határt már a pénzes világ műveli saját tulajdonban.

A kis kertek és állattartás helyett inkább a ott is a boltokban veszik meg az ennivalót. Olyan nagy az előállítási költsége, hogy olcsóbban megkapja a szupermarketekben...

Felfordult világban élünk, aztán csak próbálunk menekülni a betonrengetegből ki a szabadba, a természetbe....

Az az életforma a normális, amit ott fent élnek még sokan !!!
Kint az erdőn mezőn, állatokat tartva, földet művelve, bizony régen még a ruhát, cipőt is maguk készítették az emberek.

Bizony ma már a technika rabul ejt sok embert. A Tv, az internet, no meg pl, a személyautózás is nemde ?? Valaki még az erdőn, netán hegyre is azzal jár...

Persze a technika maga szükségszerű az életünkben, azt hiszem az egyensúlyt kell megtalálnunk, tudni kell a lelki békénket is visszanyernünk,
a rohanó hétköznapok után... menni ki a szabadba, igen, s bizony nyári estén körbe ülni egy tábortüzet, s nótázni, mesélni....

Válasz

kedves julian geza üzente 11 éve

Igazság az,hogy évtizedekkel ezelőtt minden ilyen formán müködött,ahogy leirtam,sőt még sok mindent irhatnék.Ma 21. sz.sok minden változott.A fiatalság más utakon jár,más felfogás,betört az életünkbe mobil telefon,internet stb.Azonban vannak még helyek,vidékek ahol gyakorolják a hagyományokat,de jóval kisebb számban.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve

Géza ! Nagyon szívesen olvassuk a jellegzetes ételek receptjeit !
Kérlek oszd meg velünk, s el tudjuk akkor mi is készíteni a finomságokat !

Válasz

kedves julian geza üzente 11 éve

Finom lehet.Valahogy igy készitjük mi is,ellenben rántást nem teszünk hozzá,-legalábbis mi-,inkább egy füstőlt disznó bokát léptetünk bele.Amikor kész van akkor egy,vagy két tojást belefujunk,vagy belecsorgatunk.Ilyet is ettünk,esznek a kaszás emberek . Vannak még nagyon finom pityóka ételek és valóban a tanyákon ,esztenákon készitik,pl.törek,pire ,püré, dombraszökős.Ezek nevei inkább helyi jellegüek.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve

Nahát Géza ! ez az elbeszélés egy kis remekművé sikeredett !

Oly aprólékos részletességgel írtad le az életüket kint az esztenákon, hogy magam előtt látom a kedves családot, munka közben és pihenve is.
Aztán a tábortűznél dudorászó , énekelő embereket, s bent a vacsoraasztalnál kanalazva a finom levest, míg a kályhában duruzsol a fa sejtelmes fényben bevilágítva a kaszás házat...

Sose szabadkozz a helyesírási hibákért, nem az a fontos, hanem a tartalom.


TÁRKONYOS PITYÓKALEVES RECEPTJE

A tárkony és a tárkonyos ecet nagyon gyakran használt fűszer az erdélyi konyhában. Finom savanykás ízt ad a leveseknek.

Hozzávalók: 3 vagy 4 nagyobb pityóka, 1 kis murok, 1 fej fehérhagyma, 1 evőkanál disznózsír, 1 evőkanál liszt, só, bors, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, ecetben eltett tárkony, kevés olaj.

Elkészítés: Meghámozom a hagymát, felvágom apróra és a zsíron megdinsztelem. Közben hozzaadom a megpucolt, felvágott murkot is. Felöntöm 2 l vízzel és mikor fő a víz, beleteszem a megpucolt, felkockázott pityókát. Megsózom a levest és kevés ecetes tárkonyt teszek bele. Addig főzöm, míg a zöldség megpuhul. A lisztből kevés olajjal rántást készítek, megszórom pirospaprikával és a levest besűrítem vele. Még pár percig forralom, ha kell még savanyítom a tárkonyos ecettel.
Tejföllel tálalom.

Válasz

schrancz Erika üzente 11 éve

Géza, sok érdekeset tudtunk meg a kaszás házakról. Még most is "müködnek"?
Köszönöm, hogy olvashattam.

Válasz

kedves julian geza üzente 11 éve

Utólag olvasom,elnézést a hibákért.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu