Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
A hasábokra darabolt fát szabályos rendben, szorosan egymás mellé és egymásra állítgatják. Lehullott falevelekkel, majd földdel betakarják. Ez a boksa.
A fa lepárlásának hagyományos módja az erdei szenítés, szénégetés. Faszénégetéskor a halomba rakott, földdel borított, kör alapú farakást a levegő csaknem teljes kizárásával, lassú hevítéssel elszenesítik. A boksa belsejében egy üreget hagynak, melyet gyúlékony anyaggal - forgáccsal, fahulladékkal - töltik ki, majd a tetején gyújtják be. A fa így lassan, füst nélkül, gőzölögve 8-12 napig izzik. A faanyag tömegének háromnegyed részét gázok és gőzök formájában elveszíti. A visszamaradt egynegyed rész a faszén. Miután a boksát eloltják az elkészült faszenet zsákokba töltik.
A szénégetés a XIX. század elejétől, az ipar nagyarányú fejlődésének megindulásával vált jelentőssé a Kárpát-medence erdeiben. A faszén kelendő árucikk. Régen a lakatosok, bádogosok fémek izzításához használták, de ezzel fűtötték a régi vasalókat is. Ma használják a rézfinomítás és a kénmentes vasgyártás során, aktív szén előállításához, szűréshez, szagtalanító berendezésekhez. Mivel könnyen meggyújtható, majd láng nélkül ég tovább, kitűnően alkalmas grillezésre.
A Bükkben ma is láthatunk gőzölgő boksákat és füstös szénégetőket - igaz, egyre kevesebbet. Fokozatos eltűnésük azzal is magyarázható, hogy a boksaszenesítéssel csak faszenet állítunk elő, a fa többi része pedig veszendőbe megy.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!