Természet: IMG_0111 (kép)

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 736 fő
  • Képek - 17626 db
  • Videók - 6820 db
  • Blogbejegyzések - 15944 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 736 fő
  • Képek - 17626 db
  • Videók - 6820 db
  • Blogbejegyzések - 15944 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 736 fő
  • Képek - 17626 db
  • Videók - 6820 db
  • Blogbejegyzések - 15944 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 736 fő
  • Képek - 17626 db
  • Videók - 6820 db
  • Blogbejegyzések - 15944 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

IMG_0111

Látta 240 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 7 éve

PÖFFETEG GOMBA szerintem..



Langermannia gigantea

Az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea, vagy Calvatia maxima) egyike a legnagyobb méretű vadon termű gombáknak, hiszen emberfej nagyságúra vagy akár még sokkal nagyobbra is megnő, átmérője 10-30 cm, sőt, félméteres is lehet. Nem is hasonlít a "klasszikus" gombaformához, hiszen a termőteste nem különül el kalapra és szárra, tönkre, hanem gömb alakú. Fehér színű, idősebb korában barnásfehéres. Termőtestének külső burka teljesen sima, tapintása szarvasbőrre emlékeztet, a belső burok vékony, puha. Teljesen beérve a gombát körülvevő kettős burok széttöredezik, lehull, a termőtest vattaszerű belseje pedig szabaddá válik.

Húsa fiatalon fehér, tömött, sajtszerűen rugalmas, később zöldessárga, végül barna spóratömeggé érik. A spórák szétszóródása után a spóratömeg közötti finom, vattaszerű, barna színű laza fonalhálózat sokáig megmarad. Szaga kellemesen aromás, jellegzetes, erős, idős korban kellemetlenné válik. Íze meglehetősen semleges, ezért vagy más gombával keverik, vagy a szokottnál gondosabban fűszerezik. Erdőszéleken, ritkás erdőkben, akácosban, bokros-füves helyeken terem, kertben, utak mentén is sokfelé előfordul. Főleg nyáron és kora ősszel terem. Magyarországon és Közép Európában is ismert, bár nem gyakori, de igen feltűnő gomba. A pöfetegféléknek számos faja van, közülük a leggyakoribb a bimbós és óriás pöfeteg, de ismert a változékony, a szürke sötétedő, a tüskés pöfeteg is.

Miért jó?
Tápláló, értékes élelmiszer, nem hizlal, koleszterinmentes. Egy-egy nagyobb példányából egy egész család is jóllakhat.
Remek húspótló, annál is inkább, mert fehérjéjének összetétele az állati fehérjéhez hasonló. Ezen kívül szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.), vasat, és kinint, B, D, E vitaminokat is tartalmaz. Egyik összetevőjének, a calvacinnak vírus- és tumorgátló hatást tulajdonítanak.

Kiadós, laktató, ugyanakkor alacsony kalóriájú: száz grammja mindössze 35 kcal, 147 kJ energiatartalmú, így fogyókúrában és vegetáriánusoknak is kiváló.

Hogyan fogyasszuk?
Csak a fehér színű és húsú példányok ehetőek. Húsa illatos, de gyorsan érik, ezért tanácsos hamar felhasználni. Szívós burkait le kell hámozni. Az idősebb gomba, ha belseje már sárgul, barnul, fogyasztásra alkalmatlan. Amíg belseje még fehér, jó, ehető. Legjobb szeletelve, rántva, így íze halszerű. Felhasználható elő- és főételként, sütve, más gombával keverve levesbe és hús mellé is. Jól szárítható, a szárítmánya is fehér, aromás, fűszeres, ezért kitűnő ételízesítő.
Tippek-tanácsok
Az óriáspöfeteg mérete folytán más gombával nem téveszthető össze, könnyen felismerhető. A többi pöfetegfaj sokkal kisebb, ezekkel esetleg összetéveszthető a mérgező rőt áltrifla. (Ez egy burgonya alakú, rozsdásbarna színű, kemény gomba, pikkelyesen repedező, alul gyökerező, rövid tönkkel.)

Igazán biztonságot természetesen a pöfetegek esetében is csak az nyújt, ha a vadon szedett gombákat megmutatjuk a gombavizsgáló szakembereknek.
A gombából készült ételek megterhelik a gyomrot, megemésztésükhöz a húsoknál is hosszabb időre van szüksége a szervezetnek, ezért inkább ebédre fogyasszuk, mint vacsorára. Mint minden gombás ételre, a pöfetegre is igaz, hogy nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Elromolva súlyos mérgezéseket okozhat, ezért a gombát tartalmazó ételeket csak frissen szabad elfogyasztani.
A HáziPatika Egészségreceptek rovatából két receptet választottunk (Gombás vörösboros tokány és Tésztanélküli pizza), amelyek pöfetegből is elkészíthetők és a megszokottól eltérő, különleges felhasználási módját kínálják a gombának.

Érdekességek

Hangutánzó nevét valószínűleg azért kapta, mert idősebb korban az olajbarna színű érett spóratömeg a gomba tetején keletkező nyíláson át, vagy a burok felrepedése után távozik a szabadba - ha rálépnek, spórafelhőt "pöffent" maga köré.
Felmerült, hogy fűszeres illata, húsának állaga miatt esetleg a pöfeteget felhasználják a szarvasgomba hamisítására is.

Válasz

Both Mária üzente 7 éve

Inkább egy lecsiszolt kődarabra gondoltam.Persze,most jobban megnézve látszanak az árnyékok.Hiába ,a 7 dioptriám.....!

Válasz

Baán József üzente 7 éve

hold :)

Válasz

Both Mária üzente 7 éve

???!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Rádiné Zsuzsa írta 4 órája a(z) Vekeri halastavak élővilága. képhez:

Vekeri_halastavak_elovilaga_2103682_8399_s

Vekeri halastavak élővilága /Kunszentmárton/ A táj értékes ...

Garáz József írta 6 órája a(z) Vekeri halastavak élővilága. képhez:

Vekeri_halastavak_elovilaga_2103682_8399_s

Zsuzsi! Nem Debrecentől 8 kilómétere levő Vekeri ...

Garáz József 15 órája új képet töltött fel:

Vekeri_halastavak_elovilaga_2103682_8399_s

Garáz József 15 órája új képet töltött fel:

Vekeri_halastavak_elovilaga-001_2103680_6595_s

Garáz József 15 órája új képet töltött fel:

Vekeri_halastavak_elovilaga-002_2103679_2237_s

Garáz József 15 órája új képet töltött fel:

Vekeri_halastavak_elovilaga-003_2103678_2808_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu